Kokketeamet Michael og Jeppe sammen med Beate og Christian fra ugens køkkenhold

Om morgenen dufter køkkenet og spisesalen på Efterskolen Ådalen af nybagt brød. Marmeladen til brødet er hjemmelavet og økologisk. Næsten al maden, vi spiser på Efterskolen Ådalen, er økologisk, og derfor har efterskolen netop modtaget Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i sølv.

Det er muligt, fordi Ådalens fantastiske kokketeam, Jeppe Cramer og Michael Kjær, laver det meste af maden fra bunden. Så vi spiser hjemmebagt rugbrød, hjemmerørt mayonnaise og remoulade, hjemmesyltede rødbeder og agurker og hjemmepresset rullepølse og bagt leverpostej. Det holder udgifterne nede, så skolen har råd til at købe stort set alt økologisk.

Halvandet ton grønsager om måneden

“Frugten smager bedst, når den er i sæson, så vi køber frugt og grønt efter årstiderne. Det holder også priserne nede,” fortæller kok Jeppe.

“Det er en god fornemmelse at tilberede og spise usprøjtede grøntsager,” supplerer kokke-makker Michael.

På skoleårets første måned har eleverne på Efterskolen Ådalen spist halvandet ton grønsager.

“Vi joker lidt med, at vi spiser lige så mange gulerødder som en mindre rideskole,” griner Jeppe Cramer.

Sæsonens råvarer

I løbet af vinteren bliver pærer og æbler skiftet ud med citrusfrugter, og der kommer flere og flere rodfrugter på menuen.

“Vi laver mad med sæsonens råvarer, lidt som man gjorde førhen. Men vi får også frugt og grønt fra udlandet om vinteren, så det hele ikke bliver selleriknolde. Når man følger årets gang, glæder man sig også meget mere til forårets grønsager, fortæller Michael Kjær.

Hovedleverandøren til Efterskolen Ådalens køkken er Årstiderne.

Oksekødet kommer fra et lille lokalt husdyrhold af naturplejekvæg ved Hadsten.

Eleverne arbejder i køkkenet en til to uger om året. Læs mere om køkkenhold på Efterskolen Ådalen. 

Det økologiske spisemærke i sølv på Efterskolen Ådalen

For at modtage det økologiske spisemærke i sølv skal 60-90 procent af maden være økologisk.