Julie, Adalina og Amanda fra Efterskolen Ådalen har vundet danmarksmesterskabet i skolepodcast for 10. klasse med deres podcast om efterskolelivet. Konkurrencen er udskrevet af Alinea, Skoletube og Podcast i skolen og undervisningsforløbet indgik i faget Samfunds- og Kulturforståelse.

Efterskolelivet (5.53 minutter)

med Julie, Adalina og Amanda

Podcast om efterskolelivet (udskrift)

I den her lille podcast snakker vi om efterskolelivet, både de dårlige og de gode sider. Vi vil komme ind på det, folk ikke altid snakker om, men selvfølgelig også få beskrevet noget af det ubeskrivelige fællesskab, man kan få på en efterskole, indleder Adalina.

I starten havde jeg hørt mega-meget om, at man fik et ‘amazing’ fællesskab, og det var ligegyldigt, hvem man spurgte. Alle havde en fantastisk oplevelse af det,” fortæller Adalina.

Det var det bedste år i deres liv, supplerer Amanda.

Jeg tænkte ”fuck dig”, så godt kan det heller ikke være. Men nu har jeg gået her i over et halvt år, det har Amanda også…

Jeg har gået her i over halvandet år, siger Julie. Og det er de bedste år af ens liv. Selv om der er ’ups and downs’, er det den bedste oplevelse, når man ser tilbage.

– Altså efterskole er fedt, men der er også nedture, konstaterer Adalina.

– Jeg føler, at jeg er blevet en del mere moden, end jeg var i starten af efterskoleåret, siger Amanda.

– Man kommer ind i efterskoleåret helt umoden og overhovedet ikke parat til noget som helst. Og så kommer man ud af det, og føler sig som en helt ny person, meget mere moden og parat til verden, siger Julie.

– Jeg tror også, at det skyldes det ubeskrivelige fællesskab. Det påvirker jo en personlighedsmæssigt, at være sammen med folk hele tiden. Jeg føler, at vi bygger hinanden mere og mere op, så vi til slut er meget højere op, end vi var før. Og det er fedt at tænke over, at vi startede meget umodne og ikke vidste, hvem vi selv var, og nu er vi allerede meget længere, siger Adalina.

– Ja ikke nok med at man lærer andre meget bedre at kende, man lærer også sig selv bedre at kende. Man ser sider af sig selv man aldrig har lagt mærke til før, siger Julie

– Jeg kom fra en folkeskole, hvor vi havde grupper, og man finder jo sammen med de mennesker, der minder allermest om en selv. Men her på efterskolen er det mange forskellige mennesker, der kommer sammen. Og på den måde, bliver vi bygget op af hinanden, siger Amanda. Og så får vi mange flere synsvinkler på alle de situationer, der kan opstå på en efterskole.

og det er ærlig talt noget af det fedeste ved at gå her, altså man får gode minder, og det er mega-sjovt, jeg griner hver dag, men noget af det, vi alle sammen sætter mest pris på det er jo hinanden. At jeg er mig, og jeg er her for jer, og vi kan være komfortable med hinanden, siger Adalina.

Det betyder mere, hvem vi er sammen med, end hvad vi laver. Hvis vi skrubber toiletter med de rigtige personer, er det hyggeligt, mener Amanda.

-Det sker kun på en efterskole, konstaterer Adalina.

– Vi håber, at der er nogle, der har fået motivation til sådan et vildt fantastisk og problematisk år. Vi vil gerne sige: Det kommer til at være hårdt – med mange ‘ups and downs’. Er du parat til det, så lover vi at I nok skal få et godt år, runder Julie, Adalina og Amanda af.

Podcast om efterskolelivet fortalt af efterskoleelever

 Julie, Adalina og Amanda optog podcasten om efterskolelivet på en telefon siddende i Adalinas seng.

Dommerpanelets begrundelse for at podcasten Efterskolelivet vandt DM

Efterskolelivet er vinder i DM i Skolepodcast (10. klasse-kategori), fordi podcasten er velformidlet og indeholder gode overvejelser og eksempler på efterskoleliv. Samtalen flyder godt, er spændende at lytte til og drives frem af både spontan dialog og spørgsmål, og man er slet ikke i tvivl om autenticiteten i oplevelser, udsagn og refleksioner. Teknisk er podcasten fint produceret, lyden er jævn og tydelig.

Lær vores efterskole bedre at kende

Er du nysgerrig over, hvad Ådalen er for en efterskole, kan du på denne side lære vores efterskole at kende på 3 minutter.