Er matematik et kreativt fag? Ja. Det har efterskole-eleverne på Ådalen bevist.
9. og 10. klasserne fik til opgave at designe et nyt elevhus til 30 elever på efterskolen.

“Opgaven mindede mere om billedkunst end matematik,” vurderer Nanna. “Men det var billedkunst med udregninger og en hel del mere præcision.”
Sammen med Esben og Hjalte løb hendes gruppe med sejren for et flot designet elevhus med fokus på fællesskab.

matematik undervisning efterskole - eleverne designer huse

Efterskoleeleverne byggede modeller af deres elevhuse i stift karton.

Rummelige matematiske kompetencer

Arkitektur-opgaven stillede krav til andre matematiske kompetencer end de helt sædvanlige:

Rummelig kreativitet, at skære præcist med hobbykniv, bygge fysiske modeller af stift karton, gennemtænke og designe gode måder at bo sammen på, overholde bygge-budgettet og allerhøjeste grad at samarbejde.

Elever bygger i karton i efterskolens matematikundervisning

Matematik-eleverne fik udregningerne i hænderne.

matematikundervisning - efterskoleelev koncentrerer sig.

Det kræver koncentration og præcision at få udregningerne til at passe med virkeligheden.

Geometri i hænderne

Hobbyknive, lim, præcision og koncentration fyldte matematik-dagene.

“Eleverne har helt konkret haft hænderne i geometri. Vi har arbejdet med en åben og undersøgende tilgang til matematik, hvor der ikke har været én fast løsning. Eleverne har arbejdet kreativt med matematiske discipliner som målestoksforhold, geometri, budget, økonomi og regneark,” fortæller matematik-lærer Karen Berg.

Elever samarbejder i matematik

Matematik-konkurrencen bød på intenst samarbejde om at løse opgaven.

Arkitektkonkurrence om elev-hus

Store bygherrer sikrer sig ofte den størst mulige kreativitet og nytænkning i deres byggeprojekter ved at udskrive en arkitektkonkurrence. Så det gjorde efterskolen også. De vindende elev-arkitekt-tegnestuer blev belønnet med æren, slik og en guldmedalje.

arkitektkonkurrence i matematik på efterskolen

Sarah, David, Aske og Marna løb med 2. pladsen i arkitektkonkurrencen.

Konkurrencen fyrede op under gejsten

“Opgaven virkede uoverskuelig og stor i begyndelsen – og faktisk også ret kedelig,” fortæller Hjalte. “Men da vi indså, at vi faktisk havde en god chance for at vinde, voksede vores begejstring i løbet af processen.”

Alle elevværelserne i Hjalte, Nanna og Esbens elevhus har dør ud mod fællesrummet.

“Du går gennem fællesrummet, så snart du åbner døren. Det er i fællesopholdet, at man er sammen med folk, så der skal være tilgængeligt, hyggeligt og lyst,” konkluderer Esben.

matematikelever på efterskolen

De voksende ambitioner i løbet af processen, modellens målfasthed, de flotte gennemstrømmende lys i elevboligen og ikke mindst de gennemtænkte fællesskabs-orienterede løsninger, sikrede Hjalte, Nanna og Esben førstepladsen i arkitektkonkurrencen. Clement og David sneg sig med på billedet 🙂

Matematik og hold-ånd

Stort set alle elever engagerede sig med hud og hår i opgaven med at skabe det bedst mulige elevhus, og med at få tegninger, budgetter og modeller til at holde.

“Som matematiklærer er det fantastisk at opleve, at matematik i den grad kan være med til at opbygge hold-ånd og fællesskab her på efterskolen,” siger matematiklærer Karen Berg.

matematikkonkurrence i arkitektur - modellerne

Efterskolen gemmer elevernes modeller til inspiration for fremtidige byggeprojekter.

Niveau-delt matematik på efterskole

Matematik-undervisningen på Efterskolen Ådalen er normalt inddelt i 3 niveauer på tværs af 9. klasse og 10. klasse.