Samværet med kammeraterne og det store fællesskab på efterskolen. Det glæder de 10 elever, vi har spurgt, sig allermest til at genoptage, når de kommer tilbage til efterskolen. Men det er kommet bag på flere af eleverne, at de også savner nogle af de mere rutine-prægede ting fra fra efterskole-hverdagen her under corona-nedlukningen

Efterskolens mennesker og hyggesnak med de voksne

Robin har taget kørekort til speedbåd under corona-lockdown. Han træner nemlig mindre børn i optimist-jolle og skal sejle fra båd til båd og hjælpe børnene.

“Jeg savner menneskene fra efterskolen. Mine room-mates bor langt væk, og selv om vi ses på snap-chat, er det slet ikke det samme. Jeg glæder mig til at spørge kokken Michael om, hvad vi skal have til frokost, og jeg savner at hyggesnakke med alle lærerne,” siger Robin.

Alberte Gry rydder kaffekopper ud fra sit værelse, hvor hun laver årsopgave til Studie10.

Også Alberte Gry glæder sig allermest til at se efterskole-vennerne igen.

“Og så glæder jeg mig også til efterskolens dagsrutine, hvor man spiser mad på helt bestemte tidspunkter, går til timer på bestemte tidspunkter og så videre. Lige nu flyder dagene lidt sammen,” siger Alberte Gry. Under corona-tiden bruger hun det meste af tiden på at skrive årsrapport til studie10 om underbevistheden – og studerer Sigmund Freud, Margaret Mahler og John Bowlby.

Mindre skærmtid – mere tid med vennerne

“For tiden ser jeg Vampire Diaries … igen. Og så hækler jeg imens. Jeg lærte at hækle under corona-lockdown ved at se en youtube-video, og er ved at hækle et bedstemor-agtigt tæppe,” fortæller Livia.

Jeg glæder mig til at være sammen med de mange forskellige personligheder, der er på efterskolen. Det kan jeg godt lide. Og så savner jeg alle lærerne – både i undervisningen og i fritiden. Vi har nogle sjove lærere,” konstaterer Livia.
Under corona-nedlukningen har hun set en del netflix, men også lært sig selv at hækle.

Også Matthias glæder sig til mindre skærmtid og mere venne-tid.

“Og så glæder jeg mig til godnatrunden. Jeg kan godt lide den måde, lærerne kommer ind på værelset om aftenen og siger godnat,” siger Matthias.

Han har spillet meget computer, mens han har været hjemme. På efterskolen går han på eSportslinjen, hvor de hovedsageligt spiller counter-strike. Under corona-nedlukningen har han også spillet Overwatch og Skyrim.

Matthias har spillet en del computer under corona-nedlukningen.

Helt almindelig hverdag og helt almindelig undervisning

Josephine har taget forskud på sit sommerjob i XL-byg, mens hun ufrivilligt har været hjemme fra efterskolen.

“Jeg savner mine venner, jeg savner alt det sociale, og jeg savner efterskolen,” konstaterer Josephine.

“Jeg glæder mig rigtig meget til at have helt almindelige timer i en klasse. At kunne kalde på en lærer og få hjælp midt i undervisningen. Egentlig troede jeg, at jeg ville savne efterskole-hverdagen – altså fritiden efter undervisningen – mest. Men meget af hverdagen går jo også med undervisning, og jeg savner hverdagen,” siger Josephine.

Hun har taget forskud på sit sommerjob i et byggemarked, og har sat varer på plads hver tirsdag og torsdag eftermiddag i corona-tiden.

Savn efter hverdagen – og hverdagsbrok

Julie og Frederik har lært sig selv at spille henholdsvis ukulele og guitar i corona-tiden. Først spillede de sammen på zoom, og nu mødes de og spiller sammen live: “Love yourself” med Justin Bieber.

“Jeg glæder mig simpelthen sådan til at se folk i virkeligheden – bo sammen med dem – lave ting sammen. Det er slet ikke det samme, at se folk over facetime,” konkluderer Frederik.

Første måned af nedlukningen var han meget isoleret, da hans familie var syge med corona. Selv blev han ikke syg, men var i karantæne med familien.

“Jeg glæder mig også til at komme tilbage til noget god, gammel, almindelig undervisning. Det kan godt være ret forvirrende at være på zoom, classroom, viggo, og hvad det alt sammen hedder,” siger Frederik.

Det vigtigste i mit liv lige nu er efterskolen. Vi har vores eget sammenhold og jeg kan ikke vente til, at mine venner bor lige udenfor døren igen,” fortæller Julie.

Og så savner jeg morgen-gåturen. På efterskolen synes jeg, at morgen-gåturen er det værste i verden. Når man er midt i det, lægger man ikke mærke til alle de små ting, der betyder, at man er glad og frisk om morgenen,” siger Julie.

Også Christian glæder sig morgengåturen.

“Jeg savner at brokke mig hver morgen over, at jeg ikke magter at gå morgengåtur. Og så gøre det alligevel,” siger han.

Han savner fællesskabet og vennerne – selv om nedlukningen betyder at der er mere tid og plads til at dyrke sine interesser.

” Jeg tegner en del mere, end jeg gør på efterskolen,” siger Christian, der har billedkunst på linje.

“Og så spiller jeg basket – med en ven eller alene. Og kører en del på skateboard. Jeg har masser af tid til at køre – fuld asocial,” griner Christian.

Kreativ sammen med andre

Freja har blandt andet bygget et yndigt fuglehus i corona-tiden.

“Jeg glæder mig til det hele. Det sociale samvær. At bo med en masse mennesker omkring sig konstant. At udfolde sig kreativt sammen med andre. Jeg savner den gode mad. Det hele,” siger Freja.

Hun har brugt corona-tiden på at komme i endnu bedre form. Løber 3-6 kilometer hver anden dag. Og hun har omrokeret værelset og haft gang i små kreative projekter. For eksempel et fint fuglehus til blåmejser.

Også Sophie har brugt corona-tiden på at være kreativ. Hun har kreeret smykker i trylledej, tørret blomster, lavet mælkebøttehonning, undervist alle de andre elever i yoga over zoom. Og nu glæder hun sig bare til at være kreativ med kammeraterne og lærerne.

Sophie har lavet dreadlocks af garn i coronatiden.
Sophie har også dyrket en del yoga og afholdt yoga-workshops med de andre elever over nettet.

Her kan du lære Efterskolen Ådalen bedre at kende på 3 minutter.